Image may contain Tree Plant Housing Mansion House Building Human Person Villa Fir and Abies

Fotografija: Ljubaznošću Saint James Paris

Na nedavnom jednonedeljnom odmoru u Parizu, moja porodica i ja smo uradili ono što smo smatrali da smo oboje privilegovani i obavezni: bacili smo se glavom u grad. Mi smo šetali! Večerali smo! Probijali smo se kroz muzeje, parkove i lutkarske predstave i gore-dole, ranim jutarnjim i kasnonoćnim bulevarima, zaustavljajući se na putu za sve, od slatkih vafla za doručak do šampanjca ili espresa (odrasli) i sladoleda (deca) noćnih čaša! Ukratko, radosno smo se iscrpljivali, dan za danom i veče za veče.

A onda smo uradili nešto zaista pametno: Za predah od – i usred – svega toga, proveli smo se u hotelu Saint James na nekoliko prekrasnih dana raskošnog odmora i opuštanja obasjanog suncem.

Ušuškana u tihom, zelenom 16. arondismanu Pariza — na samo nekoliko koraka od Avenije Foš i na kratkoj šetnji od šoping kraja Champs-Elisees — zgrada u kojoj se sada nalazi Saint James izgrađena je 1892. godine u pravcu udovica bivšeg francuskog predsednika Adolfa Tjera da udomi studente stipendiste Fondacije Thiers. Studenti — njih samo 15 u isto vreme — vodili su ovu prelepu neoklasičnu zgradu tokom tri godine. Kasnije, zgrada i okolni vrtovi od 50.000 kvadratnih metara postali su privatni klub, a od 1991. funkcioniše kao hotel—sada deo kolekcije Relais & Chateau—i nastavlja da ugošćuje članove kluba.

Neposredno pre našeg dolaska, ceo objekat — koji sada ima 50 soba i apartmana, uključujući duplekse i dva apartmana u prizemlju sa terasama — je ponovo osmislila i ažurirala francuska dizajnerka enterijera Laura Gonzalez, koja je zadržala sve što je bilo divno u tom mestu. , od kostiju do veličanstvenih pločica iz 19. veka, istovremeno dajući svetliju, razigraniju atmosferu veličini sa geometrijskim šarama, versajskim parketima i art deko detaljima, vešto žonglirajući stilovima, teksturama i bojama. (Gonzales je takođe obilato koristio domaći talenat, spajajući tkanine Maison Pierre Frei-a i Le Manach-a, freske i gipsane radove Sofrastil i Atelier Roma, tepihe po meri Pintona i osvetljenje Patrisa Dangela i Jean Roger Parisa.)

Bibliotečki bar.

Fotografija: Ljubaznošću Saint James Paris

Srećom, nije ponovo osmišljen i neažuriran: Pilou, hotelska skoro ushićena kućna mačka, koja je u snu šetala kroz predvorje i gore-dole uz velike stepenice – ali koja je delovala kao kod kuće u bibliotečkom baru Saint James. (Ta oznaka „biblioteka“ nije puka afektacija knjiškog stila života: pića se poslužuju između zidova dvostrukih polica za knjige napunjenih istim knjigama koje su obrazovale one srećne naučnike Fondacije Thiers pre više od jednog veka.)

Ali ovde idemo ispred sebe. Nakon što smo se jednog radnog dana ujutru proveravali u predvorju Svetog Džejmsa sa freskama – čak i Pilou nas je, iskreno, nekako ugostio, što govori nešto za mačku – da li smo žurno bacili svoje kofere u naše prozračne, suncem ispunjene prostoriju (gde je izgledalo da je velika porcelanska vaza na malom postolju na istaknutom mestu gotovo unapred određena da bude razbijena na male delove, uz velike porodične troškove, pre nego što se naš boravak ovde privede kraju) i izjurimo da nastavimo naš veliki marš kroz ovaj spektakularni grad?

Čitaoče, nismo uradili tako nešto. Imao sam sastanak u hotelskoj podzemnoj banji Guerlain, gde mi je estetičar čistio, oksigenisao i na neki drugi način umirio moje lice u nekoj vrsti prigušenog, ambijentalnog raja sa zvučnim zapisom, dok su moja žena i deca trčali za hotelskim hamamom, saunom , i prirodno osvetljen bazen (neverovatan podvig, s obzirom da je pomenuti bazen u suštini na nivou podruma) – otvoren samo nekoliko dana pre nego što smo stigli.

Image may contain Flooring Floor Interior Design Indoors Wood Hardwood Living Room Room and Rug

 

Ulaz u spa.

Fotografija: Ljubaznošću Saint James Paris

Image may contain Indoors Room Bedroom Furniture Interior Design Bed Floor and Flooring

 

Bazen Saint James.

Fotografija: Ljubaznošću Saint James Paris

Nemojte me pogrešno shvatiti: nismo odustali od Pariza – jednostavno smo malo skupili snagu. Jednom utvrđeni i obnovljeni, krenuli smo ponovo, i ponovo – kako u stara mesta pripravnosti (upoznali smo decu sa kabinetom radoznalosti koji je Deirolle, koji su obožavali) tako i sa novim otkrićima (od kojih je Le Musee de la Chasse et de la Nature de Paris—izuzetno uređena zemlja čuda životinja i umetnosti, takođe nedavno renovirana, bila je izuzetna). Upravo smo se vratili kući u Saint James sa radošću kada smo završili sa izlascima.

Image may contain Furniture Indoors Room Bedroom Home Decor and Bed
Fotografija: Ljubaznošću Saint James Paris

Poslednje večeri – i u Parizu i u Saint James – moja supruga i ja smo podmitili našu decu čokoladom i poslugom u sobu i pustili Netfliks da ih stavi u krevet dok smo večerali u Bellefeuilleu, novom hotelskom restoranu sa Michelinovim zvezdicama, kojim upravljaju poznati Julien Dumas (ranije iz Lucasa Cartona sa takođe Michelin zvezdom preko grada). IKSEL tapete odštampane delikatnim zelenilom unele su 50.000 kvadratnih metara bašte u hotel dok smo se hvalili degustacionim menijem koji je počeo sa šparogama i zelenim maslinama (povrće se uzgaja u organskoj bašti hotela južno od Pariza i dovezeno je u Saint James električnim kombijem ; med, u međuvremenu, dolazi iz košnica na imanju), kretao se kroz potočnu pastrmku sa divljim belim lukom, rak za plivanje sa citrusnim voćem i algama, jastoga sa dimljenom ljutom paprikom, sipe sa mastilom od lignji i jagnjetinu od slane livade pre nego što nas uveče sa deserti od rabarbare i slatke deteline—i ekvadorske tamne čokolade servirane sa tansijem, vrstom evropske cvetne astere.

Reči me ovde iskreno izneveravaju (problem, iskreno, kada zarađujete za život kao pisac). Dovoljno je reći da smo moja supruga i ja, naravno, videli kako naš zanos zamenjuje iznenađenje, ushićenje, čuđenje, intriga, zahvalnost i, konačno, strahopoštovanje. Dovoljno je takođe reći da ako ostanete ovde i ne trošite se na takvu večeru, osoblje treba da bude ovlašćeno da izjednači količinu olimpijske veličine tog zloglasnog pariskog frideura u vašem pravcu. (A ako boravite negde drugde u Parizu, vredi preći Uber za to.)

Image may contain Furniture Chair Restaurant Indoors Room Lobby Home Decor Interior Design Dining Table and Table

 

Bellefeuille

Fotografija: Ljubaznošću Saint James Paris

Image may contain Furniture Table Couch Dining Table Glass Home Decor and Coffee Table
Fotografija: Ljubaznošću Saint James Paris

Pre nego što smo odali počast Dumasu, koga smo videli kako radi kroz otvorena vrata kuhinje tokom naše večere, Pilou je lutao među gomilom na večeri. Na kratak trenutak, uhvatio sam sebe kako se pitam šta je za večeru jela mačka iz zamka u pariskom hotelu sa šefom kuhinje sa Mišelinovom zvezdicom u rezidenciji – ali sam uradila pravu stvar i izašla iz toga, dala komplimente kuvaru i zaspala san bogova.

 

Poslednjeg jutra smo se gostili francuskim pecivima i jajima, plivali, parili se u hamamu, plivali smo još malo. Spakovali smo se i uspešno izašli iz sobe ne razbivši tu vazu na malom postolju na istaknutom mestu. Naručili smo ad hoc ribu i pomfrit za rani ručak moje ćerke i gledali je kako ga jede na terasi prekrivenoj pergolom iza hotela, okruženoj baštom. A onda smo se ojačali i unajmili auto da nas ponovo vrate u borbu.

Kada smo moja žena i ja večerali, nakratko smo razgovarali o prijatnostima sa starijim parom za stolom pored nas. Kada se pojavilo očigledno pitanje odakle su, bili smo iznenađeni kada smo čuli da su, iako su živeli u Parizu, došli u Sveti Džejms kako bi pobegli kada je sveta – ili grada – bilo previše. A onda smo shvatili da smo i mi uradili isto, iako nismo baš želeli da pobegnemo iz Pariza – samo smo želeli da ga uzdignemo.